Functionarea Caselor de Ajutor Reciproc
Casele de Ajutor Reciproc sunt institutii financiare nebancare, fara scop patrimonial, organizate in vederea sprijinirii si intrajutorarii financiare a membrilor asociati.
Conform definitiilor utilizate la nivel european, entitatile de tip Case de Ajutor Reciproc se incadreaza in domeniul sprijinului mutual financiar, al caror rol este de a preveni excluziunea financiara.
In Romania, Casele de Ajutor Reciproc functioneaza in baza a doua legi distincte, una pentru salariati si alta pentru pensionari, respectiv Legea 122/1996 privind regimul juridic al caselor de ajutor reciproc ale salariatilor si al uniunilor acestora, republicata in Monitorul Oficial 261 din 22.04.2009, si Legea nr 540/2002 privind casele de ajutor reciproc ale pensionarilor.
Casele de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor
si Asistatilor social (CARP)
Casele de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor si Asistatilor social (CARP) reprezinta o categorie aparte de organizatii nonprofit care functioneaza in baza OUG 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, cu modificarile si completarile ulterioare, si a unui act normativ special Legea 540/2002 privind casele de ajutor reciproc ale pensionarilor.
Legile conform carora ne desfasuram activitatea sunt urmatoarele:
Contabilitatea este condusa conform Legii Contabilitatii – 82/1991 coroborata cu Reglementarile contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial, aprobate cu Ordinul ministrului finantelor publice, nr.1829/2003.